GYIK11 – Fotótéma kezdőknek.

Gyakran hallom tanítványaimtól, hogy „Már mindent lefotóztak, nincs téma”! Nem bántólag, mondom, hanem segítő szándékkal, de ez marhaság! Ha ez igaz lenne, akkor nem lenne kortárs költészet és zenemű kiadás sem! A fotográfia is egy ugyanolyan művészeti ág mint a többi. Sőt a képzőművészeti ágak közül a leg „liberálisabbnak” tűnik, mert elvileg egy mai digi géppel már bárki szaktudás nélkül fotózhat és technikailag jó képeket készíthet (hacsak nem ántitálentum).

Mikor én fotózni kezdtem, idestova 20 éve sok öreg mester „abból” élt, hogy volt egy tükrös Prakticaja, Zenitje, egy embert ismertem akinek Leicája, azzal „pofánfotózott” egy rózsát és ült a babérjain, heteken keresztül gyűjtötte befele az elismerő szavakat az éles, színekben pompázó képért! Ma ezt Herpeszes Ödönke a mobiljával, behunyt szemmel, egy perc alatt, harmincszor megfotózza. Sok idős fotóstól hallottam is az utóbbi 5 évben, hogy abbahagyta a fotózást. Sokan mondták, meghal a fotóművészet, én örültem –furcsán is néztek rám- végre kitisztul a kép, elválik kiben van „spiritusz”! Gondoljuk csak végig! Minden ember tud beszélni, nagyon sok ember tud verset írni és ír is –pár éve egy pénzdíjas versíró pályázatra 26000 nél többen küldtek verseket- mégis csak pár száz költő van hazánkban.

A lényeg a témát illetően az időben és a tehetségben a szorgalomban, a műveltségben, tehát sok mindenmásban van de nem a mit-ben. Én azt szoktam mondani, ha egy fotóművészt ledobnak bárhol a világon, az 5 percen belül hozza a használható képeket, mert nem a téma a lényeg, hanem a kifejeznitudás a megmutatnitudás és a gondolatvane! A jó fotónak is sok szintje van. A magunkkal szembeni elvárásnak is. A tehetségtől és az emlegetett sok tényezőtől függően az előzőek kereszttüzében derül az ki, kinek mennyi időt kell várni arra, hogy a téma ne legyen „gond”. Természetesen az igaz, hogy mivel már a fotóművészet története is több mint száz éves a képzőművészeté pediglen több százezer, egyre nehezebb „jó” képeket készíteni, de ettől szép az egész!

Rékasi Attila

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük