B3. – Gondolat egy embertársamért!

Alkotó emberként keresztként -ajándékként?- hordom a hiperérzékenységet. Ha az évtizedek alatt nem fejlesztettem volna ki kezelési technikákat, ez a szenzibilitás gyakran az elviselhetetlenségig fokozódna. Gyakorlatilag egész nap „bömbölnék”, mint egy kisgyerek. Az ember pajzsot növeszt, hogy a könnyen terjedő hírek, ne szakítsák ki a szívét. Természetesen, nincs tökéletes technika, néha a világ rést üt a pajzson!

Humanistaként, nem értem: Ha élhetnénk mi: 7,5 milliárd emberek, itt: Föld nevű bolygó, békében. Akkor mértnem így teszünk. Pont elég lenne feldolgozhatatlan tragédiának a természeti csapások, a balesetek, az öngyilkosságok tudomásul vétele.

Mintha nem hinnénk el, hogy tényleg mi határozzuk meg azt a világot, amit élünk. Mintha nem lenne fontos az, hogy milyen az a világ, amiben élünk!
Legyünk őszinték, ez igénytelenség! Igénytelenség a gondolatainkkal, az etikánkkal a munkánkkal szemben. Hovatovább, ez ugyanaz az igénytelenség, amely „megengedte” Gothe népének a Holokausztot. Nem foglalkozunk eleget -mert mondjuk napi 12 órát dolgozunk- a gondolatainkkal. Nem foglalkozunk eleget erkölcseinkkel, etikánkkal. Jól hangzó tudományok ezek az egyetemeken, de nem napi gyakorlatunk. Nem érdekel senkit, hogy már a vallás a sport, ami a legszomorúbb, már a művészet sem tiszta! A NEMESSÉG eszméjéről, már csak a penész jut eszünkbe a PICK szalámiról, mert ha nem is jut belőle mindenkinek, a reklámokból –a szép új világnak köszönhetően- mindenki tud róla.

Természetesen fenti gondolataim a kritikusok szerint –teljesen jogosan- idealisztikusak, pátetikussak, szájbarággósak, a vagányabbak szerint nyálllasak! Igazuk van! De ha már szóvá sem tesszük ezeket a kérdéseket, akkor tényleg, ne várjunk semmi jót!

Rekviemet nem tudok írni, de azt leírom, hogy ismeretlen Bulgár embertársam –ki országa kormányának munkájának kritikájaként felgyújtotta magát- minapi halála váltotta ki, a régóta forgatott gondolatok leírását. Isten nyugosztalja! A borzasztó az, hogy százával, ezrével lehetni írni ilyen cikkeket! Ha igényesek lennénk, gondolom kellene is!

3 bejegyzés – 2013-03-07 – Rékasi Attila


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük